Війна в Секторі Гази триває, трагедія в лікарні погіршила ситуацію: хроніка (оновлюється)

Читать на русском
Автор
10397
Ізраїльські воїни налаштовані покінчити із тероризмом в регіоні досить рішуче
Ізраїльські воїни налаштовані покінчити із тероризмом в регіоні досить рішуче. Фото Колаж "Телеграфу"

Поки про припинення конфлікту мова не йде

Ізраїль продовжує наносити удари по Сектору Гази, звідки вранці 7 жовтня розпочалися атаки бойовиків терористичної групи ХАМАС. Як відомо, радикально налаштовані араби влаштували справжню різанину у прикордонних містечках, внаслідок чого загинуло понад тисяча громадян Ізраїлю. Пізніше офіційний Єрусалим оголосив про початок війни із терористами, а в країні пройшла хвиля мобілізації резервістів. По Сектору Гази продовжують наносити авіаційні удари, намагаючись зруйнувати всю інфраструктуру, пов'язану із бійцями ХАМАС.

У цьому матеріалі "Телеграф" оперативно інформує про головні події, що сталися під час нової війни між Ізраїлем та ХАМАСом. Інформацію з 11 по 16 жовтня включно можна дізнатись у нашому попередній публікації за цим посиланням.

Ізраїль Сектор Газа карта
Так виглядає сучасна карта Ізраїлю та Сектору Газа

23 жовтня (день сімнадцятий)

22:40 24 жовтня Рада безпеки ООН проведе відкрите засідання, присвячене ескалації навколо сектора Газа.

20:44 Співробітники Червоного Хреста вирушили у бік сектора Газа, щоб зустріти на його кордоні близько 50 заручників, яких найближчим часом можуть звільнити радикали з палестинської організації ХАМАС, стверджує ізраїльський телеканал i24News.

За його інформацією, переговори про звільнення заручників наближаються до завершення, ключовим посередником у них є Катар. За даними джерел i24News в Газі, йдеться "про групу викрадених осіб чисельністю близько 50 осіб, які мають подвійне громадянство".

19:24 Атака на Газу буде комбінованою атакою із суші, моря та повітря, заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант.

17:55 Британська розвідка також вважає, що удару по лікарні Аль-Ахлі було завдано з території сектору Газа, повідомив прем'єр Британії Ріші Сунак.

15:00 ХАМАС заявляє, що кількість мешканців Сектору Газа, які загинули від ізраїльських ударів зросла до щонайменше 5087 осіб.

12:15 Міноборони Китаю заявило про перекидання шести своїх військових кораблів на Близький Схід.

11:00 Масштабний вибух у лікарні в Газі 17 жовтня, ймовірно, викликала ракета, випущена з території Сектору Газа, а не авіаудар Ізраїлю, повідомляє CNN за результатами власного розслідування.

10:10 Згадки про шведську екоактивістку Грету Тунберг виключили із ізраїльської шкільної програми — це сталося після її висловлювань на підтримку палестинців Сектору Газа. Міносвіти Ізраїлю заявило, що заяви Тунберг позбавляють її права бути "зразком моральних та освітніх цінностей", повідомляє YnetNews.

09:48 У Туреччині під час чергових протестів проти арабо-ізраїльської війни учасники акції розгромили ресторан мережі McDonald's за те, що бізнес підтримав Ізраїль.

08:00 Вночі військові ЦАХАЛ нанесли кілька ударів по об'єктах ХАМАС та "Хезболли".

07:00 Високопоставлене ізраїльське джерело заявило в інтерв'ю CNN, що припинення вогню в Газі не буде, незважаючи на переговори щодо звільнення понад 200 заручників, які утримуються в секторі Газа.

22 жовтня (день шістнадцятий)

23:15 Прем'єр Ізраїлю Нетаніягу провів телефонні переговори з президентом Франції та прем'єром Нідерландів, які відвідають Ізраїль на початку наступного тижня. Про це повідомляє канцелярія ізраїльського прем'єра.

20:21 Міністр оборони Ізраїлю Галант заявив, що операція у секторі Газа може тривати до 3 місяців. За її підсумками ХАМАС має бути знищено.

19:00 ВПС Ізраїлю завдали ударів по інфраструктурі Хізбалли поблизу Малкії на півдні Лівану. Повідомляється, що раніше Хізбалла випустила протитанкові ракети по відкритій місцевості в районі Арамша на півночі Ізраїлю. Постраждалих немає.

17:29 Прес-служба армії Ізраїлю повідомила, що в районі селища Кисуфім, яке знаходиться безпосередньо на кордоні з сектором Газа, були обстріляні ізраїльські військовослужбовці. У відповідь група терористів була атакована з танкової зброї.

17:00 Якщо "Хізбалла" втрутиться в конфлікт, то це призведе до небувалих руйнівних наслідків для Лівану, — заявив прем'єр Ізраїлю Нетаньяху.

15:40 Ізраїльська армія завдає ударів по позиціях Хізбалли у Лівані у відповідь на обстріл північних районів країни, повідомляє прес-служба армії Ізраїлю.

14:30 Міжміністерська комісія із символів та церемоній пропонує оголосити 6 листопада державну жалобу за загиблими від злочину ХАМАСу. Жалоба буде приурочена до 30 днів трагедії, яка забрала життя 1300 ізраїльтян.

12:00 Сигнал повітряної тривоги пролунав у кібуці Керем-Шалом на території регіональної ради Ешколь. Раніше ракетний обстріл із сектора Гази зазнали Ашкелон і населені пункти поблизу кордону сектора.

09:00 Літак ізраїльської армії атакував підземний диверсійний тунель, прокладений у мечеті "Ан-Насрі" в Дженіні, та осередок бойовиків ХАМАСу та Ісламського джихаду.

За даними ЦАХАЛу, угруповання планувало здійснити диверсію у найближчі терміни. Вона також несе відповідальність за серію терактів, здійснених останніми місяцями.

08:00 За повідомленням сирійських ЗМІ, армія Ізраїлю вдарила по аеродромах у Дамаску та Алеппо. Уточнюється, що злітно-посадковій смузі в Алеппо випущено чотири ракети.

21 жовтня (день п'ятнадцятий)

23:32 Ізраїль закликав своїх громадян відмовитися від поїздок до деяких арабських країн та країн, що межують з Іраном. У заяві Ради нацбезпеки Ізраїлю наголошується, що громадянам рекомендовано відмовитися від поїздок до Йорданії, Єгипту, ОАЕ та Азербайджану.

21:57 Держсекретар США Блінкен заявив прем'єру Лівану Мікаті, що "його народ постраждає, якщо Ліван буде втягнутий у ізраїльсько-палестинський конфлікт".

21:25 Ізраїль планує наростити інтенсивність ударів по сектору Газа – представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі.

20:11 Наразі відбувається ракетний обстріл із сектору Газа міста Ашкелон на півдні Ізраїлю. Хамас узяв на себе відповідальність за удари.

18:40 Внаслідок авіаудару ізраїльської армії в секторі Газа ліквідовано високопоставленого члена військового крила ХАМАСу Талала аль-Хінді. Повідомляється також про загибель членів сім'ї.

16:50 Ізраїль запровадив повну блокаду сектора Газа, питання гумдопомоги вирішується на політичному рівні в Ізраїлі та між державами, повідомив представник Армії оборони Ізраїлю Авічай Адрі.

15:31 Ізраїльська армія атакувала 2 загони бойовиків на кордоні Ізраїлю з Південним Ліваном.

Громадянку Німеччини, яка вважалася зниклою безвісти після вторгнення бойовиків ХАМАСу та "Ісламського джихаду" на південь Ізраїлю 7 жовтня, знайдено вбитою. На фотографіях громадянка Німеччини на ім'я Ефрат з партнером Гаді, який також вважається зниклим, як і інші члени її сім'ї: дочка Дорон, онуки Раз (4 роки) і Авів (2 роки). Доля тяжкохворої колишньої дружини Гаді Маргаліт також невідома, повідомляє BILD.

14:00 Великий стовп диму піднімається неподалік КПП "Рафіах", пишуть арабські ЗМІ.

13:00 КПП Рафіах на кордоні сектора Гази з Єгиптом відкрився вранці 21 жовтня для проїзду 20 вантажівок із гуманітарним вантажем — ліки, медичне обладнання та їжа. Відразу після розвантаження машин прикордонний термінал знову закрився. Таким чином, він діяв лише 20 хвилин.

10:00 Рада національної безпеки Ізраїлю просить своїх громадян відмовитися від поїздок до арабських країн у зв'язку з війною проти ХАМАСу. Рівень небезпеки для громадян Ізраїлю в Єгипті, включаючи Синайський півострів, і Йорданії підвищений до максимального четвертого.

Також рекомендується утримуватися від поїздок до Туреччини, ОАЕ, Бахрейну, Малайзії, Бангладеш, Індонезії та на Мальдіви.

07:00 Голова інформаційного бюро у секторі Гази Салама Маруф заявив, що внаслідок атак ЦАХАЛу зруйновано близько 5500 житлових будинків, пошкоджено 133.370 одиниць житла, у тому числі 10.127 стали повністю непридатними для проживання. Крім того, за його Маруфа, пошкоджено 62 "урядові" офіси та десятки "громадських об'єктів".

20 жовтня (день чотирнадцятий)

20:30 ХАМАС звільнив двох американських заручниць — матір і дочку, джерела CNN повідомляють, що це було зроблено з "гуманітарних міркувань", оскільки в матері проблеми зі здоров'ям.

19:00 ЦАХАЛ прозвітував про перебіг ударів по сектору Газа. Серед атакованих у п'ятницю цілей: кілька оперативних штабів, установки для запуску протитанкових керованих ракет та підземна інфраструктура ХАМАС.

16:50 У МОЗ Гази заявили, що кількість загиблих від ізраїльських авіаударів вже перевищила 4 тисячі осіб.

14:04 Старт наземної операції у секторі Газа заплановано орієнтовно на 23-25 жовтня, пишуть ізраїльські медіа, які посилаються на джерела в ЦАХАЛ.

13:30 Рішення про початок наземної операції в секторі Газа ухвалено, заявив російським ЗМІ посол Ізраїлю в рф.

13:09 Екоактивістка Грета Тунберг підтримала мешканців сектору Газа.

11:39 Один із засновників ХАМАС Хасан Юсеф заарештований на Західному березі, повідомляє телеканал CNN з посиланням на представників Служби спільної безпеки Ізраїлю.

11:35 Стало відомо, що 19 жовтня з Ізраїлю до Румунії вилетів четвертий евакуаційний борт із 79 громадянами України.

10:31 Бойовики ХАМАС можуть мати просунутий арсенал озброєнь, який вони застосують у разі початку наземної операції ЦАХАЛ, пише The Washington Post.

09:00 У ніч на 20 жовтня ЦАХАЛ здійснив низку атак на інфраструктуру "Хезболли", включаючи спостережні пости.

19 жовтня (день тринадцятий)

23:50 У Газі постраждала православна церква Святого Порфирія. Повідомляється про безліч постраждалих.

Військовий корабель США перехопив ракети, випущені бойовиками, які підтримували Іран, імовірно, у бік Ізраїлю. За даними Пентагону, авіаносець "Карні" збив 2-3 ракети і близько 8 безпілотників в акваторії Червоного моря, а потім випустив снаряди у відповідь. Атаку здійснили з Ємену бойовики-хусіти, яких підтримує Іран.

20:40 Ізраїльські військові отримали "зелене світло" на вхід у сектор Газа — ABC News із посиланням на джерело.

17:00 Армія Ізраїлю повідомила про завдання авіаудару табором палестинських біженців Нур-Шамс на Західному березі річки Йордан.

Раніше ХАМАС заявив про бої з ізраїльськими військами у таборі біженців на Західному березі.

16:20 Міністерство охорони здоров'я Гази заявляє, що внаслідок бойових дій вже загинули 3 785 палестинців, ще 12 493 зазнали поранень.

14:45 У Газі внаслідок ізраїльського авіаудару вбито командувача палестинських сил безпеки, генерал-майора Джихада Мухайсена. Про це пишуть місцеві ЗМІ.

13:10 Байден домовився із президентом Єгипту: КПП для пропуску гуманітарної допомоги в сектор Газа буде відкрито, повідомляє DW. Це відбудеться не раніше п'ятниці, 20 жовтня, доки не будуть відремонтовані зруйновані авіаударами дороги.

11:40 Повідомлення про загибель в Ізраїлі 23 громадян України не відповідають дійсності, станом на 19 жовтня підтверджено загибель 18 українців, заявив в ефірі телемарафону посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

11:20 Бойовики ХАМАС, за уточненими даними, утримують у полоні в секторі Газа щонайменше 203 особи, повідомляє The Times of Israel.

Тим часом стало відомо, що 12-річна Нойя Дан і її 80-річна бабуся Кармела, які вважалися зниклими або викраденими ХАМАС, убиті в кібуці Нір Оз — їхні тіла були впізнані.

Фотографією Нойї, яка любила Гаррі Поттера, поділилася письменниця Джоан Роулінг, коли дівчинка ще вважалася зниклою.

10:10 Внаслідок удару ЦАХАЛу було вбито Джаміля аш-Шанті, яка входила до політбюро ХАМАС і була депутатом парламенту Палестинської автономії від ХАМАСу. Аш-Шанті була свого роду символом організації.

Позначено ліквідованих у жовтні 2023 року членів політбюро ХАМАС

09:13 До Ізраїлю прибув прем'єрміністр Великої Британії Ріші Сунак. Про намір прилетіти до Тель-Авіва також повідомляв президент Франції Еммануель Макрон.

07:45 Рада безпеки ООН не змогла прийняти резолюцію щодо припинення вогню між Ізраїлем та Сектором Газа через вето, накладене США. Як пояснила представниця Штатів Лінда Томас-Грінфілд, таке рішення продиктоване тим, що у документі не згадувалося право Ізраїлю на самооборону, яке є "невід'ємним" та гарантується статтею 51 Статуту ООН.

06:40 Ізраїль вразив позиції бойовиків Хезболи у Лівані.

18 жовтня (день дванадцятий)

23:20 Пропалестинські протестувальники зайняли велику ротонду офісної будівлі Кеннон Хаус на Капітолійському пагорбі в США і вимагали припинити фінансування Ізраїлю та обстріл сектору Гази. Деякі члени Конгресу назвали ситуацію "повстанням", пройшли масові затримання.

19:25 МЗС України поки підтверджує загибель в Ізраїлі 13 українців, шестеро — зникли безвісти. Про це Укрінформу повідомив речник речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи інформацію про 23 загиблих українців в Ізраїлі.

16:21 Байден заявив, що Пентагон надав дані, що Ізраїль не завдав удару по лікарні в Газі.

ХАМАС у свою чергу заявив, що Ізраїль завдав удару по лікарні в Газі керованими ракетами після загрози підірвати її на адресу співробітників від ізраїльських силовиків. А Ізраїль заявив, що надасть свої докази про непричетність сьогодні на засіданні Ради безпеки ООН.

15:11 МОЗ Палестини заявило, що в результаті обстрілу лікарні Аль-Ахлі в секторі Газа загинула 471 особа. Зазначимо, раніше у ЗМІ звучали цифри до 800 людей.

14:02 США будуть на боці Ізраїлю "сьогодні, завтра та завжди", запевнив Байден.

13:31 Ізраїль несе пряму відповідальність за обстріл лікарні в секторі Газа, який "здійснено із застосуванням американської вогневої могутності, доступною тільки йому", заявляє ХАМАС.

11:57 Байден на зустрічі з Нетаньяху заявив, що схоже, удару по лікарні в Газі було завдано "іншою командою".

11:12 Байден прилетів до Ізраїлю.

10:25 "Невдалий запуск ракети": Ізраїль новим відео пояснив свою версію удару по лікарні у Газі.

10:20 Саміт лідерів Йорданії, США, Палестини та Єгипту в Аммані зараз не зміг би запобігти війні на Близькому Сході, тому його було скасовано. Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Йорданії Аймана Хусейна Абдалли ас-Сафаді, опублікованій на сторінці зовнішньополітичного відомства країни.

Раніше з'явилися повідомлення, що Джо Байден, який у середу відвідає Ізраїль, скасував візит на саміт в Йорданії.

09:20 Депутат Кнесета від блоку "Махане Мамлахті" Зеев Елькін заявив в ефірі радіостанції 103FM, що частина зброї, яку терористи ХАМАС використали під час нападу на Ізраїль, прийшла з росії. "Не впевнений, що ми точно знаємо, якими саме шляхами ця зброя потрапила до терористів, цілеспрямовано чи ні, і через якихось посередників", — зазначив Елькін. За його словами, він давно попереджає, що Ізраїлю час усвідомити "зміну росією правил гри".

8:40 ЦАХАЛ оголосила про створення гуманітарної зони на півдні Гази. В районі Аль-Мавасі будуть постачати міжнародну допомогу, тож саме туди закликають евакуюватися мирне населення Сектору Газа.

06:00 У столиці Лівану Бейруті учасники масових зібрань увірвалися на територію будівлі ООН і здійснили там підпал на знак протесту.

04:00 Під час візиту до Туреччини канцлер Німеччини Олаф Шольц був вимушений вийти з літака через тривогу і лягти на землю через можливий ракетний удар. На щастя, обійшлося без атаки, однак кілька вибухів через роботу засобів ППО німецький політик все ж почув.

03:00 У Туреччині мусульмани-протестувальники дійшли навіть до американської військової бази, намагаючись висловити своє невдоволення ракетним ударом по лікарні у Секторі Газа.

17 жовтня (день одинадцятий)

23:45 Число жертв удару по лікарні в секторі Газа збільшилося до 800, повідомляють арабські ЗМІ. Ліванський рух "Хезболла" оголосив середу "днем гніву" проти Ізраїлю.

23:00 Палестина звинувачує Ізраїль в ударі по лікарні. Ізраїль спочатку заявив, що попереднє розслідування показало "невдалий" запуск ракети "Хамасу". Згодом там сказали, що розвіддані вказують на відповідальність за цей запуск збройної групи "Ісламський джихад". В Іорданії намагалитися підпалити посольство Ізраїлю.

20:49 Внаслідок ракетного удару по лікарні загинуло більше 500 осіб в секторі Гази, пишуть палестинські ЗМІ.

20:33 Олена Зеленська у розмові з першою леді Ізраїлю Міхаль Герцог повідомила, що станом на 17 жовтня підтверджено загибель 13 громадян України в Ізраїлі.

19:06 Ізраїльські ЗМІ повідомляють про масований ракетний удар по центру країни.

17:11 ХАМАС оголосив про загибель внаслідок ізраїльського удару Аймана Нуфаля — одного з командирів "Бригад Ізадіна аль-Касама". Нуфаль був членом генеральної військової ради ХАМАС, він, зокрема, відповідав за взаємодії з "Ісламським джихадом".

16:05 Наземна операція Ізраїлю у секторі Газа: аналіз ситуації від генерала Ігоря Романенка.

14:40 В Ірані заступник командувача Корпусом вартових ісламської революції генерал Алі Фадаві заявив, що Ізраїль чекає "ще один шок", якщо він не перестане завдавати ударів по сектору Газа.

13:55 Армія оборони Ізраїлю публікує ієрархічну структуру ХАМАС та фото основних лідерів терористичної організації.

13:14 У ЦАХАЛ заявили, що наземного наступу на Сектор Газа може не бути. Раніше SPIEGEL писав, що наступ відкладений і розпочнеться після візиту Байдену до Ізраїлю, який запланований на завтра.

13:00 ХАМАС оголосив про загибель Фуада Абу Тіхіана – начальника Управління кордонів та пропускних пунктів у секторі Газа, який мав "генеральське" звання у структурах ХАМАСу.

11:09 З території Лівану по місту Метула в Ізраїлі було випущено протитанкову ракету. Двоє людей отримали легкі поранення. Відповідальність за обстріл взяла на себе "Хезболла". ЦАХАЛ завдав удару по району, з якого було здійснено пуск.

10:00 Командувач Центрального командування збройних сил США (Centcom) генерал Майкл Курилла прибув до Ізраїлю. Заплановано зустріч із начальником генштабу ЦАХАЛу Герці Халеві.

7:31 Командувач Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Герці Халеві звернувся до своїх підлеглих із гучною промовою. У ній він запевнив, що саме Ізраїль переможе у нинішньому конфлікті, адже "їхня війна справедлива".

"ЦАХАЛ отримає перемогу завдяки стійкості нації, котру представляють військові. Вона переможе завдяки своїм здібностям і тому, що ми тренувалися для виконання цього завдання", — йдеться у зверненні Халеві.

7:00 Ізраїль звернувся до Сполучених Штатів із проханням надати 10 мільярдів доларів екстреної військової допомоги, повідомляє The New York Times із посиланням на трьох офіційних осіб, знайомих із запитом.

6:00 Президент США Джо Байден офіційно підтвердив свої наміри прибути до Ізраїлю. Візит має відбутися у середу, 18 жовтня.

Слід зазначити, що напередодні також з'явилася інформація про те, що США планують перекинути до Ізраїлю кілька тисяч своїх військових. Раніше у Білому Домі заперечували таку можливість.

Також "Телеграф" писав, яким чином арабо-ізраїльський конфлікт може вплинути на війну в Україні. Без впливу росії тут, звісно, не обійшлося.